sobota, 14. februar 2015

Sobota, 14.2.2015

Mali Draški vrh (2132m) & Viševnik (2050m) 


No pa sem se tudi jaz odločil začeti pisati blog o mojih pohodih na vrhove Slovenije in tujine..

Kot prvi vpis pa kot že sam naslov pove - Viševnik in Mali Draški vrh.

Po enem mesecu premora visokogorja primarno pade odločitev za kratki vzpon na Viševnik iz Rudnega polja na Pokljuki, zaradi napovedanega bolj nestabilnega vremena za to valentinovo soboto. V rezervi pa sem vseeno imel tudi malo težji vzpon na Mali Draški vrh, če bo vreme vzpon le dopuščalo.
No sam vzpon na Viševnik ni bil nič posebnega. Za ta letni čas je snega neverjetno malo. Nekje na pol poti se opremim z derezami, ker je sneg zelo kompakten in pomrznjen. Na vršnem pobočju Viševnika je sneg zelo spihalo tako, da sem in tja stopam tudi po čisto kopni podlagi. Sem in tja so se celo dopoldne vozile meglice. Ko pridem na vrh Viševnika me je pričakalo zelo lepo vreme brez vetra in megle. Odtisnem žig v beležko in naredim nekaj slik.
Ker se je vreme lepo obdržalo se odločim, da se vzpnem še na Mali Draški vrh. Pred samim odhodom pospravim pohodne palice na nahrbtnik ter se opremim še s cepinom. Spustim se do smerokazov na Srenjskem prevalu, ki se nahaja pod vznožjem Malega Draškega vrha. Sama pot na vrh je bila precej naporna zaradi premalo zalite grapice po kateri sem se vzpenjal na vrh in je bilo potrebno velikokrat prestopit po par metrov gole skale, kar so malo otežovale dereze na nogah. Skala na tej poti je zelo krušljiva in je bilo potrebno precej paziti na padajoče kamenje. Za spremembo Viševnika, ki je bil danes zelo obiskan sem bil na vrhu Malega Draškega vrha čisto sam, imel sem prelep pogled na našega očaka, ki je tudi sam precej brez snega. Sledi še odtis žiga v beležko ter sam spust nazaj do Srenjskega prevala. Spust sem nadaljeval preko sedaj že zamegljenega Viševnika nazaj do izhodišča.

Zelo lepa tura vendar obžalujem, ker nisem s sabo vzel zoom objektiva, ker je bilo na območju kar nekaj gamsov - pa drugič.

Še nekaj slik:

Tukaj že nad nizko oblačnostjo, ki je popoldne zavila v meglo tudi vrhove.





















pogled na vrh Viševnika





















na vrhu Viševnika - 2050m





















pogled na Triglav





















pogled proti Rjavini





















vrh Viševnika





















Pogled proti naslednjemu cilju - Mali Draški vrh





















smerokaz na Srenjskem prevalu





















pred najtežjim delom vzpona





















v pobočju Malega Draškega vrha - manjka precej snega za bolj udoben vzpon





















se le prebijem na vrh





















pogled nazaj proti Viševniku





















pogled proti našemu največjemu





















danes mi je zelo prav prišel